HOE JE BEUGELDRUK KRIJGT

(EN DUS GEEN BOTERHAMZAKJE BENT)

Ze draagt rode rijlaarzen en haar cap is ook rood. Niet iedereen kan dat hebben. Zij wel. En ik houd van uitgesproken types. Terwijl dit alleen nog maar over een outfit gaat. Dus ik ga naar de inhoud  van haar les.           

“Waar wil je vandaag aan werken?”

Ze zucht gefrustreerd.

“Nou ja, ik voel me net een boterhammenzakje.”

Nu val ik door de mand. Want hoe ziet dat er uit, een boterhammenzakje te paard? Geen flauw idee. Dus ik vraag het.

“ Hoe ziet dat boterhammenzakje er uit?”

Ze haalt haar schouders op.

” Tja, eigenlijk beweegt zo’n beetje alles. Ik zwiep gewoon alle kanten op.”

Aha. Nu heb ik een beeld. En als ze rijdt zie ik dat haar been het meeste zwiept. Daar kan ik wat mee.

“ Je been en alles daarboven zwiept in de wind, omdat je nergens stabiliseert. Je landt niet in de beugel en hebt dus geen bodem om op staan.”

Driftig trapt ze haar beugels omlaag. Dat valt extra op door haar rode laarzen. Haar hoofd wordt net zo rood als haar cap.  

“Kijk dan, hoe meer ik op mijn beugels druk, hoe erger het wordt.”

O jee, daar is hij weer. De druk-je-beugels-omlaag-mythe. Ik ontkracht hem voor de zoveelste keer. 

“ Als je je beugels omlaag drukt, blokkeert je knie. Dan heb je dus wel meer druk, maar je kan niet meedeinen met de beweging. Dus zodra je paard gaat bewegen, verlies je óf de beugeldruk weer, óf je zit er als een houten Klaas op.”

20201115_110154 (1)

Ze reageert zoals ik haar ken.   

“Dat meen je niet! En ik me maar telkens het schompes trappen op die beugels! En waar ga ik volgens jou dan wél mijn beugeldruk vandaan toveren?”

Ik moet lachen maar herpak me, want ze meent het. 

“Juist door je knie zacht te maken. Daar in te zakken en dan via je een gebogen, zachter knie je voet in zakken. Net zoals bij skiën.“

20201115_105523

Nu grijnst ze scheef. Ze is iedere november op de piste te vinden, dus dit voelt logisch voor haar. Op meerdere manieren blijkbaar.

“Dan weet ik het goed gemaakt. Wij werken een uurtje aan mijn beugeldruk en daarna gaan we door voor de après ski. We mogen wat te vieren hebben als dit eindelijk lukt.”

Overrompeld knik ik ‘ja’. Ik zou willen dat ik zo uitgesproken was als zij. Misschien moet ik toch eens een rode cap en dito laarzen kopen. 

ONLINE CURSUS

‘DOORZITTEN ALS

EEN PROF’