RUITERPILATES VOOR RUITERS MET KOUDBLOEDEN

GEPUBLICEERD IN HET BLAD
VAN DE NSVT IN JUNI 2019

De inwerking van de ruiter op een paard is mijn fascinatie. Het eindeloze puzzelen houdt me al jaren bezig. Het voelt als een kroon op die puzzel dat inmiddels veel mensen me kennen als Sara Ouwehand van Ruiterpilates. En voor koudbloeden-fans een extra klik, want ik start mijn Haflinger Prix St George. Maar Ruiterpilates, wat is dat nou precies? Ze vragen het me zo vaak en ik heb nooit een volledig antwoord. Want Ruiterpilates gaat om voelen. Ervaren. Lichaamsbewustzijn. 

Lichaamscoördinatie

Mij verbaast het altijd dat er zo weinig ruiters náást het paard trainen. Ik bedoel, je lichaam is het instrument waar je je paard mee bestuurt. Dus wel zo handig om onder controle te hebben. Daar gaat Ruiterpilates over: hoe coördineer je je hulpen en welke invloed heeft dat op je paard? 

Een puzzel op zich. Zeker als je met een koudbloed start. Weliswaar ben ik niet op een Tinker te vinden, maar op een Haf. Het idee blijft hetzelfde. Veel beweging hebben ze niet, dus als wij ze dan ook nog in de weg gaan zitten, houdt het snel op. Simpel zat. 

Missing link

Voor mij was het vanaf mijn eerste Pilatesles glashelder. Pilates is de missing link voor ruiters. Uniek door de combinatie van lengte maken EN krachtig worden. Bij de meeste sporten wordt je korter en sterker of langer en meer ontspannen. Maar ruiters hebben beide nodig. Zonder inzet van spieren rijd je geen proef en zonder lengte verlies je je ruiterhouding.  Dat inzicht was het startschot om iets nieuws te ontwikkelen. Een oud gymzaaltje, bevriende ruiters, stápels boeken en een opleiding later lanceerde ik Ruiterpilates. En won er de Product van het Jaar prijs mee. 

Horses Product of the Year

Een prijs winnen is natuurlijk leuk, maar ik ben vooral dankbaar dat ik dit bewustzijn aan het bredere publiek mag brengen. Beter paardrijden begint bij jezelf. De Hoefslag en Dressuurmagazine gaven me daarna ook een podium voor die gedachte. Die overigens vaak tot worstelingen leidt. Je ledematen leiden een eigen leven en je paard maakt er het beste van. Soms om te janken en soms om te lachen. Maar het kan altijd makkelijker. Meer paardrijden met minder moeite, dat is het doel als je bij mij traint.

Minder is meer

Het uitgangspunt is dus simpel. Je kan altijd minder doen. Als je minder doet, blijft er meer ruimte over om de informatie van je paard te voelen. De info rustig in je opnemen om daarna een gedoseerd antwoord te kunnen geven. Zeker bij een koudbloed is dat een enorme uitdaging.  Vertel mij wat, ze nodigen je uit om veel spieren in te zetten en samen te gaan ‘sjouwen’. Daarin raak je het contact over de kleine hulpen kwijt. En voor de (hogere) dressuur heb je dat nu nét nodig. Kijk, als je man en macht in moet zetten voor een volte 10m, wat ga je dan nog doen bij een pirouette? Dat loopt spaak, dat is logisch. 

Harmonie

Met Ruiterpilates pel je alle overbodige moeite af en houd je zuivere en onafhankelijke hulpen over. Met mijn eigen paard bracht me dat naar de Lichte Tour. Maar los daarvan, er ontstaat harmonie. Daar teken ik voor.  Als ik dat bij de ruiters in de baan zie gebeuren, weet ik weer waar ik het voor doe. Waarom ik mijn werk begon. Wat het de moeite waard maakt. Bewegingsvrijheid voor paard EN ruiter. 

Wie wordt daar nu níet blij van?